ב׳׳ה
Oldalunkon a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megvalósuló kulturális programjaink találhatok. Jó szórakozást kívánunk!
görgess lejebb

A Sabbathsong Klezmer Band koncertje a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadása alkalmából.

Le ne maradjanak róla, hiszen Magyarország egyik legismertebb klezmer együttese, a 11 tagú Sabbathsong Klezmer Band olyan kiváló művészekkel lép fel, mint Jávori Ferenc „Fegya”, Oláh Gergő, Lisztes Jenő cimbalomművész, Petrus Bölöni Áron csellóművész és a Kinneret kamarakórus.

Műsoruk – szlogenjükhöz híven – most is nagyon sokszínű lesz: héber és jiddis dalok, mizrachi dallamok csendülnek fel, és részleteket hallhatunk a Hegedűs a háztetőn című musicalből is. Masa Anita, az együttes sokoldalú, csodálatos énekesnője a Barbra Streisand által is sikerre vitt, híres Avinu Malkeinu dalt is elénekli a káprázatosan szépen felújított Rumbach zsinagóga falai között.

A Sabbathsong Klezmer Band tagjai:
Masa Tamás – ének, trombita, furulya; Masa Anita – ének, hárfa; Bódi Mónika – hegedű, ének; Pánczél Tamás – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Kovács Laci – szaxofon; Csányi Sándor – harmonika, zongora; Szentkirályi György – buzuki, gitár, ének; Langer Zoltán – nagybőgő; Rostás Csaba – darbukka, ének, Andrasics Szabolcs – dobok.

Több mint klezmer… A Rumbach Zsinagógában PREMIER

  • Helyszín: Online
  • Időpont: 2021.06.13.

Fejes Krisztina nemzetközileg elismert zongoraművész. A Fejes Művészeti Akadémia Egyesület megálmodója és alapítója. Számára fontos a gyökerek és a magyar zenei kultúra megbecsülése, valamint a tehetségek támogatása. Jelenleg szabadúszó koncertező művész és napjaink keresett zongoraművésze.

Műsor:
Bartók Béla: 15 Magyar parasztdal 
Bartók Béla: Gyermekeknek válogatás (I-IV kötet) 
Bartók Béla: I. Román tánc BB56, Sz.43 op 8.a Allegro vivace 
Madarász Iván: Hommage á XIX. század 
Dohnányi Ernő: C – dúr rapszódia

A magyar zenének, a magyar honi zeneszerzésnek sok évszázados folytonossága van. Sokan hiszik azt, hogy a 19. századi Liszt és Erkel után csupán Bartók és Kodály neve jelzi a magyar zenét, nem véve tudomást arról, hogy virágzó magyar gregorián kultúra, magyar klasszika (Eszterházy Pál, Istvánffy Benedek) és magyar romantika (Mosonyi Mihály) is létezett, nem beszélve számtalan 19.-20. sz.-i szerzőről Egressy Bénitől Dohnányin, Weineren át a kortársunk, Szokolayig. Ezen a koncerten is a hazai zeneszerzés kontinuitását az elmúlt évszázad két nagyja után egy ma élő komponista, Madarász Iván különös műve jelzi. A romantika zenei nyelvén megfogalmazott darabja olyan variáció-sorozat, amelyben felvonultatja 19. sz.-i harmónia- és dallamvilág teljes eszköztárát saját zeneelméleti koncepciója alapján.

Több infó / IDE KATTINTVA

Fejes Krisztina szóló zongorahangversenye 19.00 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2021.10.17.

Didier Caron méltán népszerű darabjának magyarországi ősbemutatóját az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában Ujj Mészáros Károly, a Liza a rókatündér című nagysikerű film rendezője állítja színpadra.

Az esti koncert után H. P. Miller, a Genfi Szimfonikusok maximalista karmestere fáradtan ér öltözőjébe, zenekara gyenge játéka miatt bosszankodva. Sokáig már nem kell vesződnie féltehetségű zenészeivel, mivel elnyerte a Berlini Filharmonikusok vezetőkarmesteri állását. A világhírre vágyó zenész ajtaján egy különös belga úr, Leon Dinkel kopogtat. A titokzatos rajongó kitartó precizitással, lépésről lépésre fosztja meg Millert nagyratörő álmaitól, szétszedve és elemeire bontva a karmester egoját és önbecsülését. A feszült, óramű pontosságú kamaradarab krimibe illő fordulatai három éve töretlen sikerrel kápráztatják el a párizsi közönséget és kritikusokat. Didier Caron méltán népszerű darabjának magyarországi ősbemutatóját az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában Ujj Mészáros Károly, a Liza a rókatündér című nagysikerű film rendezője állítja színpadra.

Fordította: Tótfalusi Ágnes
Játsszák: Vasvári Csaba, Nagy Dániel Viktor
Látvány: Fekete Anna
A rendező munkatársa: Kovács Henrietta
Rendező: Ujj Mészáros Károly
Producer: Orlai Tibor

 „A szerző engedélyét a Thomas Sessler Verlag GmbH és a Hofra Kft. közvetítette.”

Didier Caron: Hamis hang 20.00 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2021.11.08.