ב׳׳ה
Oldalunkon a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megvalósuló kulturális programjaink találhatok. Jó szórakozást kívánunk!
görgess lejebb

Minden érdeklődőt szeretettel várunk Gyekiczki András-Rajk László: Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán című könyv beszélgetéssel egybekötött bemutatójára 2022. december 11-én, vasárnap délután 5 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába.

Az alkalom egyúttal megemlékezés az Elfeledett szomszédaink kiállítás mindazon alkotójára, munkatársára, adományozójára és támogatójára, akik a 2012-ben megnyílt kiállítás létrejöttében és a könyv elkészítésében közreműködtek, de e könyv elkészültét már nem érhették meg.

Megnyitó: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke

A kötetet bemutatja: Huszár Ágnes nyelvész és Pető Iván, a könyv egyik szerkesztője

Közreműködik: Rajk Judit és Kéringer László (ének)

INGYENES PROGRAM

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/mazsihisz-hirek/elfeledett-szomszedaink-zsido-csaladok-papan-konyvbemutato-a-rumbach-ban

Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán december 11. 17 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.12.11.

Hogy mi is az az UMCACCA? Az egykori Monarchia országaiban ezt mindenki tudja, hiszen év vége felé közeledve egyszerre csak felhangzik bennünk egy-egy fülbemászó dallam, ami oly ismerős… S mi más is volna az, mint egy andalító melódia a „keringőkirálytól”, Johann Strausstól. Az a jó hírünk, hogy ezúttal nem kell a bécsi újévi koncertre utazniuk, mert ha keringős estre vágynak, akkor jöjjenek a Rumbach-ba Bősze Ádám UMCACCA című estjére 2022. december 28-án, szerdán este 7 órakor. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Jegyár: 4900 forint, amihez persze ajándék is jár.

A Strauss család táncairól, valcereiről, keringőiről, egyszóval az egykori Monarchia nagypolgári mulatós „umcaccájáról” szól a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga új, Rumbach Szalon elnevezésű programsorozatának első előadása, amelynek házigazdája a Bartók Rádióból országszerte ismert Bősze Ádám lesz.

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kultura/ennel-keringosebb-keringos-est-nincs-jon-az-umcacca-a-rumbach-ban

Ennél keringősebb keringős est nincs: jön az UMCACCA december 28. 19 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.12.28.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) történelmi jelentőségű Nyitókoncertjén 2022. november 16-án, szerda este 7 órakor.

J.S.Bach: 4. Brandenburgi verseny BWV 1049
J.S.Bach: Kettősverseny oboára és hegedűre BWV 1060 (Victor Aviat oboa, Pilz János hegedű)

Borda Réka: Égig érő csalán, felolvassa: Kókai Tünde
Hans Krása: Nyitány kis zenekarra
Fischer Iván: Egy német-jiddis kantáta (Anna-Lena Elbert szoprán, Csikota Gergely trombita) magyarországi bemutató
Francia sanzonok: Matthias Kadar (ének-gitár)

Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet 1909-ben Hevesi Simon hírneves rabbi alapította azzal a céllal, hogy budapesti zsidó polgárok kulturális események szervezésével szolgálják a magyar közművelődést. Mint Fischer Iván elmondta, most az eredeti OMIKÉ-t szeretnék feléleszteni, mindenekelőtt azzal a céllal, hogy a gyönyörűen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában kulturális eseményeket, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat szervezzenek.

OMIKE nyitókoncert #1

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.11.16.