ב׳׳ה
Oldalunkon a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megvalósuló kulturális programjaink találhatok. Jó szórakozást kívánunk!
görgess lejebb

Hogy mi is az az UMCACCA? Az egykori Monarchia országaiban ezt mindenki tudja, hiszen év vége felé közeledve egyszerre csak felhangzik bennünk egy-egy fülbemászó dallam, ami oly ismerős… S mi más is volna az, mint egy andalító melódia a „keringőkirálytól”, Johann Strausstól. Az a jó hírünk, hogy ezúttal nem kell a bécsi újévi koncertre utazniuk, mert ha keringős estre vágynak, akkor jöjjenek a Rumbach-ba Bősze Ádám UMCACCA című estjére 2022. december 28-án, szerdán este 7 órakor. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Jegyár: 4900 forint, amihez persze ajándék is jár.

A Strauss család táncairól, valcereiről, keringőiről, egyszóval az egykori Monarchia nagypolgári mulatós „umcaccájáról” szól a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga új, Rumbach Szalon elnevezésű programsorozatának első előadása, amelynek házigazdája a Bartók Rádióból országszerte ismert Bősze Ádám lesz.

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kultura/ennel-keringosebb-keringos-est-nincs-jon-az-umcacca-a-rumbach-ban

Ennél keringősebb keringős est nincs: jön az UMCACCA december 28. 19 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.12.28.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk Gyekiczki András-Rajk László: Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán című könyv beszélgetéssel egybekötött bemutatójára 2022. december 11-én, vasárnap délután 5 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába.

Az alkalom egyúttal megemlékezés az Elfeledett szomszédaink kiállítás mindazon alkotójára, munkatársára, adományozójára és támogatójára, akik a 2012-ben megnyílt kiállítás létrejöttében és a könyv elkészítésében közreműködtek, de e könyv elkészültét már nem érhették meg.

Megnyitó: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke

A kötetet bemutatja: Huszár Ágnes nyelvész és Pető Iván, a könyv egyik szerkesztője

Közreműködik: Rajk Judit és Kéringer László (ének)

INGYENES PROGRAM

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/mazsihisz-hirek/elfeledett-szomszedaink-zsido-csaladok-papan-konyvbemutato-a-rumbach-ban

Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán december 11. 17 óra

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.12.11.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) történelmi jelentőségű Nyitókoncertjén 2022. november 16-án, szerda este 7 órakor.

J.S.Bach: 4. Brandenburgi verseny BWV 1049
J.S.Bach: Kettősverseny oboára és hegedűre BWV 1060 (Victor Aviat oboa, Pilz János hegedű)

Borda Réka: Égig érő csalán, felolvassa: Kókai Tünde
Hans Krása: Nyitány kis zenekarra
Fischer Iván: Egy német-jiddis kantáta (Anna-Lena Elbert szoprán, Csikota Gergely trombita) magyarországi bemutató
Francia sanzonok: Matthias Kadar (ének-gitár)

Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet 1909-ben Hevesi Simon hírneves rabbi alapította azzal a céllal, hogy budapesti zsidó polgárok kulturális események szervezésével szolgálják a magyar közművelődést. Mint Fischer Iván elmondta, most az eredeti OMIKÉ-t szeretnék feléleszteni, mindenekelőtt azzal a céllal, hogy a gyönyörűen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában kulturális eseményeket, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat szervezzenek.

OMIKE nyitókoncert #1

  • Helyszín: Rumbach Zsinagóga
  • Időpont: 2022.11.16.